Guvernul a aprobat joi plafonul pentru Programul Noua Casă 2023, în valoare de 1,5 miliarde de lei.

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a declarat la finalul ședinței că interesul Guvernului este ca banii să ajungă cât mai rapid în economie și către cetățeni.

"Programul Noua casă', care s-a introdus în 2009, este un program de succes. Este, din punctul nostru de vedere, un instrument prin care putem să sprijinim beneficiarii, mai ales pe cei tineri, pentru a-și achiziționa o locuință, în condiții de finanțare ceva mai favorabile decât ceea ce oferă piața bancară în acest moment, mai ales în contextul în care dobânzile sunt ridicate și elementele de avans, respectiv garanții, sunt destul de limitate sau, dacă vreți, restrictive. Îi încurajez, așa cum am spus și la începutul ședinței de Guvern, pe toți să apeleze la acest program, pentru că îmi doresc, și am discutat și cu domnul prim-ministru, ca acest plafon pe care l-am alocat astăzi chiar să fie epuizat până la jumătatea anului și să-l putem suplimenta", a spus Câciu.

Ministrul a mai precizat că anul 2022 a fost anul "de compensare și de diminuare a efectelor negative", iar anul 2023 trebuie să fie anul "de recuperare". Despre 2024, Adrian Câciu spune că trebuie să fie cel în care "crește puterea de cumpărare atât la cetățeni, cât și la partea de companii".

Întrebat dacă ne-am putea aștepta la un Program "Noua casă" care să fie modificat pe viitor și să vedem rate fixe pentru un credit imobiliar, de exemplu, pentru că ratele s-au dublat, Adrian Câciu a replicat: "Este o idee, lăsați-ne să ne uităm la ea. Acum mi-ați spus de această idee. Apropo de dobânda fixă, cred că lupta noastră anul acesta, am mai spus-o, va fi cu inflația, o luptă pe care nu o dăm singuri, o dă și Banca Națională împreună cu noi, fiecare pe partea sa de politică, și de stabilizare, respectiv de scădere a dobânzilor. Pentru că acum nu ar fi favorabilă o dobândă fixă, dacă e înaltă. Important e ca dobânzile să înceapă să scadă, dar acest lucru trebuie să fie și consecința scăderii inflației".

+++

Propunerea de alocare de plafon pentru anul 2023 a programului Noua Casă se bazează pe analiza comportamentului băncilor și beneficiarilor în anul 2022 și pe tendințele pieței imobiliare și a creditelor ipotecare previzionate pentru anul 2023.

Finanțarea se acordă în lei, pentru achiziția unei singure locuințe, iar valoarea maximă a creditului care poate fi accesat este de 66.500 euro – pentru locuințe al căror preț este de maximum 70.000 euro, avansul solicitat fiind de 5% și 119.000 euro – pentru locuințe al căror preț este de maximum 140.000 euro, în acest caz avansul solicitat fiind de 15%.

Lansat în 2009 sub numele de Prima Casă, programul guvernamental a adunat până în prezent 330.875 de garanții și promisiuni de garantare acordate celor care au accesat finanțarea.