Reușita planului de reclădire economică stă în parteneriatul cu sistemul financiar-bancar, a susținut premierul Ludovic Orban într-o întâlnire cu reprezentanții băncilor.

„Reușita planului de reclădire economică stă în parteneriatul cu dumneavoastră, sistemul financiar-bancar, pentru că este clar că repornirea economică, procesul de dezvoltare economică, stimularea procesului de investiții, stimularea puterii de cumpărare a românilor pentru menținerea sau asigurarea unei cereri care să ajute companiile să-și crească producția să revină la un nivel de activitate depinde foarte mult de susținerea și de colaborarea dintre Guvern, mediul de afaceri, sistemul financiar-bancar și toate celelalte instituții implicate", a declarat Ludovic Orban, într-o întrevedere cu reprezentanții Asociației Române a Băncilor.

Printre temele discutate de guvern cu băncile s-au numărat modul de implementare a programului IMM Invest, creditul ipotecar, programul Prima Casă, dar și cererile companiilor și ale cetățenilor de amânare a plății ratelor.

„Vă spun din capul locului, trebuie să susținem puternic din punctul meu de vedere cetățenii care vor să își cumpere case. Un om care își cumpără casă își cumpără și mobilă, își cumpără și aparatură electronică, are nevoie de instalații electrice, de centrală ș.a.m.d.. Orice casă înseamnă de fapt un temei foarte solid pentru foarte multe cheltuieli, care generează o cerere absolut necesară pentru companii, ca să susțină un nivel de producție cât mai ridicat”, a spus Orban.

Premierul a menționat că planul guvernamental de relansare economică va cuprinde o „serie largă” de măsuri - o schemă de ajutor de stat pentru firme mari, similară IMM Invest, dar și instrumente de garantare a creditului comercial între companii. În plus, Orban a vorbit și de intenția de înființare a unui fond de investiții după modelul polonez și de măsurile de stimulare a ocupării, ce vor fi finanțate prin SURE, program lansat recent de Comisia Europeană.

Și ministrul de finanțe a insistat, într-o conferință de presă susținută la finalul întrevederii, că o mare parte dintre programele care vor fi implementate de autorități depind de buna funcționare a parteneriatului cu sistemul financiar-bancar și de sănătatea acestuia din urmă.

„Știm că relansarea economică se face prin intermediul parteneriatului cu sistemul financiar bancar. Banii în economie ajung nu doar de la Guvern. Modul în care Guvernul transmite bani în economie se face și prin intermediul sistemului financiar-bancar. Iar sistemul bancar are expertiza și are și canalele de a transfera acești bani către sectoarele performante. De aceea, o mare parte din programele pe care le vom implementa în viitor depind de funcționarea acestui parteneriat și de sănătatea sistemului financiar-bancar”, a declarat Florin Cîțu.

Ministrul a mai spus că 152.000 de clienți ai sistemului financiar-bancar au beneficiat până în prezent de prevederile Ordonanței 37 privind amânarea ratelor.

„În acest moment, prin Ordonanța 37 au beneficiat 152.000 de clienți ai sistemului financiar-bancar însumând cam 3,3 miliarde de lei totalul creditelor cu rate amânate până la 9 luni. Este un program care a funcționat foarte rapid, sistemul financiar-bancar s-a mobilizat și a procesat rapid toate cererile. Oricum am prelungit perioada de solicitare a amânării ratelor până la 15 iunie", a precizat Cîțu.