Ministrul transporturilor spune că intenția de excludere a companiilor din China de la licitațiile pentru autostrăzi și căi ferate se înscrie în opțiunile geo-strategice ale Europei.

„În foarte multe state membre ale Uniunii Europene piața de achiziții publice este deschisă doar pentru firmele din Europa. Pentru că firmele din Europa au de respectat niște standarde. Grecia, Austria, de exemplu, nu permit firme din afara UE să intre pe piața lor cu excepția statelor cu care au un acord, mă refer la Japonia, Canada sau altele”, a spus marți ministrul transporturilor Cătălin Drulă, într-o declarație făcută la Europa FM.

Guvernul a adoptat săptămâna trecută un memorandum pentru a restricționa participarea la licitații a firmelor din afara UE sau din state care nu au tratate bilaterale cu Uniunea Europeană.

Printre companiile vizate se numără în special cele din China, care s-au arătat în ultimii ani interesate de proiecte majore de infrastructură din România.  

„E momentul să facem o alegere strategică. Alegerea strategică a României în ultimul an a fost destul de clară, dacă ne uităm la [construirea reactoarelor de la] Cernavodă, dacă ne uităm la discuțiile despre 5G... Și atunci, în interesul opțiunilor geo-strategice ale acestui continent care stă pe o axă trans-atlantică de securitate, trebuie să facem niște alegeri care sunt făcute și în alte state ale Uniunii Europene și să ne uităm la firmele europene”, a spus Drulă, potrivit HotNews.

Anul trecut, guvernul a pus capăt unui parteneriat semnat cu o companie de stat chineză pentru construcția a două reactoare nucleare la Cernavodă. De asemenea, statul vrea să stabilească un mecanism de autorizare prealabilă a producătorilor de tehnologii, echipamente și programe software utilizate în cadrul infrastructurilor informatice și de comunicații de interes național, inclusiv rețelele 5G.

Comisia știe de planurile guvernului

Autoritățile române au discutat despre intenția limitării participării la licitații cu Comisia Europeană, a spus luni vicepremierul Dan Barna, care a precizat că memorandumul nu vizează un stat anume. 

Comisia Europeană este la curent cu planurile României de a modifica normele naționale privind achizițiile publice, au confirmat oficiali europeni pentru EURACTIV. „Autoritățile române au solicitat asistența Comisiei pentru a îmbunătăți eficiența achizițiilor publice”, au precizat sursele citate, care au menționat că nu pot comenta specific măsurile discutate deoarece acestea nu sunt încă adoptate. „În acest moment, Comisia nu este la curent chiar cu toate detaliile modificărilor legislative avute în vedere de autoritățile române”, au adăugat oficialii europeni.

În iulie 2019, Comisia Europeană a emis orientări referitoare la participarea companiilor din țări terțe pe piața achizițiilor publice din UE. Potrivit acestora, numai firmele din țări terțe cu care UE a semnat acorduri internaționale sau bilaterale obligatorii de liber schimb ce includ achizițiile publice au un acces garantat pe piața achizițiilor publice din UE. „Societățile din alte țări terțe nu au acces garantat pe piața achizițiilor publice din UE și ar putea fi excluse”, se arată în documentul citat.

UE este parte a Acordului privind achizițiile publice (AAP) alături de alte 19 state participante la Organizația Mondială a Comerțului (OMC), printre care SUA, Japonia, Australia sau Canada. China nu este membră a AAP.

În plus, UE a încheiat acorduri de liber schimb cu mai multe țări, iar aceste tratate bilaterale includ prevederi privind accesul la piețele de achiziții publice.