Senatul francez a aprobat o lege care protejează fermierii împotriva plângerilor tot mai mari ale noilor rezidenți din mediul rural cu privire la neplăcerile provocate de cântecul cocoșilor dimineața sau mirosul de bălegar.

”Când alegi (să trăiești în) mediul rural, îl accepți și îți asumi responsabilitatea”, a declarat premierul francez Gabriel Attal la o conferință de presă la 1 februarie, promițând că va grăbi aprobarea legii, propusă în 2023 de deputatul Nicole Le Peih ( Renaissance/Renew) și deja aprobat de Adunarea Națională în decembrie anul trecut.

Noile reguli urmăresc să protejeze fermierii împotriva plângerilor care au tot apărut în ultimii ani.

Odată cu sosirea ”orășenilor” în mediul rural, mai ales după criza Covid, fermierii au primit plângeri din ce în ce mai dese de la ”noii” rezidenți enervați de efectele secundare ale activităților agricole normale, cum ar fi mirosul de bălegar sau zgomotul provocat de animale.

Potrivit FNSEA (Fédération Nationale des Syndicats d’Exploitants Agricoles – Federația Națională a Sindicatelor Fermierilor), aproape 500 de fermieri se confruntă cu acțiuni în justiție din partea vecinilor și 18.000 de dosare au fost depuse în instanțe în ultimii 10 ani.

Cocoșul Maurice, protejat de justiție 

Momentan, legea este relativ vagă. În timp ce Codul civil prevede că ”nimeni nu poate provoca o tulburare anormală în cartier sau una care depășește supărările normale din cartier”, deciziile sunt adesea luate de la caz la caz.

Cel mai emblematic caz a fost al unui cocoș - Maurice, care, în 2019, prin cântatul său matinal i-a deranjat pe vecinii de la o fermă de lângă La Rochelle. Instanța a dat dreptate proprietarului animalelor.

În urma acestui caz, la 21 ianuarie 2021 a fost adoptată o lege, care consacră ”moștenirea senzorială” a zonei rurale în dreptul francez. Codul de mediu afirmă acum că sunetele și mirosurile mediilor naturale sunt ”parte din moștenirea comună a națiunii”.

Cu toate acestea, într-un alt caz fermierul a fost nevoit să plătească. În decembrie anul trecut, un producător de lapte a fost obligat să plătească despăgubiri în valoare de 106.000 de euro celor șase vecini care s-au plâns de mirosul și zgomotul vacilor.

Potrivit FNSEA și multor primari din mediul rural, numărul tot mai mare de procese și problemele de conviețuire cu noii locuitori, înseamnă că legea trebuie actualizată.

Cu toate acestea, unii sociologi au denunțat aceste povești mediatice de mare profil, în schimb au dorit să evidențieze provocările apărute odată cu instalarea infrastructurilor agricole industriale în toată Europa, în special în Olanda și Polonia.

Această nouă lege, care urmează să mai fie dezbătută în cadrul unei comisii mixte a Adunării Naționale (formată dintr-un număr mic de senatori și deputați), prevede că un nou rezident nu poate da în judecată un fermier pentru neplăceri cauzate de activitatea lui, dacă acestea există înainte ca noul rezident să se mute la țară.

Textul Senatului merge și mai departe, cerând ca fermierii să fie protejați și față de plângeri împotriva unui disconfort legat de dezvoltarea unei fermei. Parlamentarii ecologiști au votat împotrivă, în timp ce socialiștii s-au abținut.