Liderul PSD le-a vorbit miercuri fermierilor români despre noul său concept - patriotismul economic: "Să producem, să consumăm cât mai mult românește".

"Vreau ca astăzi să vă prezint un nou concept pe care-l propun pentru perioada următoare, și anume patriotismul economic, adică să producem, să consumăm cât mai mult românește", a declarat Marcel Ciolacu  la conferința națională "Tineri Lideri pentru Agricultură", organizată de Clubul Fermierilor Români.

În domeniile în care România are potențial, așa cum este agricultura, statul român trebuie să aloce "sume importante pentru investiții noi, retehnologizări sau extinderea capacităților existente pentru procesarea materiilor prime".

"Doar în acest mod vom reuși să reducem deficitul de balanță comercială și vom spori valoarea produselor obținute în România", a declarat Marcel Ciolacu.

El a mai arătat că România nu se mai poate dezvolta fără reforme: "Vă spun cât se poate de clar: România trebuie să implementeze toate fondurile europene, dar, în paralel, cu toate reformele, dacă dorim ca să mergem mai departe". 

Noile obiective și jaloane în lupta împotriva schimbărilor climatice impun agriculturii limitări "fără precedent".

"Într-un asemenea context internațional, agricultura românească este într-un amplu proces de transformare, iar "problemele cu care se confruntă agricultura sunt tot mai complexe și nu depind doar de disponibilitatea factorilor naturali", a spus Ciolacu. 

Atât la nivelul Uniunii Europene, cât și al României există un decalaj în privința vârstei fermierilor, dar România are o șansă.

"Vârsta medie europeană este de 57 de ani, doar 11% din fermierii europeni au sub 40 de ani, ceea ce pune serios problema viitorului sectorului agricol. Pentru a ține pasul cu provocările viitorului, consider că noi avem o șansă pe care nu trebuie să o ratăm. După generații întregi de români care au plecat din țară, a venit momentul potrivit de a ne ține tinerii din agricultură aici, acasă", a spus Ciolacu, adăugând că "tinerii fermieri sunt cheia pentru o agricultură modernă, inovatoare și sustenabilă".

Ei trebuie mai întâi "să dobândească abilitățile și cunoștințele necesare pentru a integra tehnologia și a implementa practicile agricole eficiente, astfel încât să se reducă impactul negativ asupra mediului și să se optimizeze producția. În felul acesta vom produce sustenabil și performant".

Liderul PSD a vorbit și de constituirea în România a unui centru european pentru formarea și promovarea tinerilor lideri în agricultură.