Partidul conservator CDU al președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, preferă un acord cu forțele de stânga.

În știrile de astăzi din The Capitals:

BERLIN

Partidul conservator CDU al președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, preferă un acord cu forțele de stânga, mai degrabă decât cu cele de dreapta, pentru a susține al doilea mandat al acesteia în cadrul unui vot de învestitură, a declarat joi liderul delegației partidului, Daniel Caspary. Partidele de stânga ar trebui să fie de încredere. Citește mai mult.

INSTITUȚIILE UE

Presa europeană, atacată de politicieni; Reporteri fără frontiere trage un semnal de alarmă. Politicienii reprezintă principala amenințare la adresa libertății presei în Europa, o treime dintre statele membre fiind catalogate drept "problematice" și chiar și țările "bune" și "satisfăcătoare" și-au văzut scorurile scăzând, potrivit Indexului mondial al libertății presei 2024, publicat vineri de Reporteri fără frontiere. Citește mai mult.

PARIS

Franța pășește pe o linie fină în ceea ce privește viitoarele legături economice cu China. În contextul în care Franța îl va găzdui luni pe președintele Chinei, Xi Jinping, în prima sa vizită de stat în Europa în ultimii cinci ani, Parisul și Bruxelles-ul încearcă să găsească echilibrul potrivit între adoptarea unei poziții ofensive față de Beijing și atragerea de noi investiții. Citește mai mult.

Franța: Cea mai mare povară fiscală din Europa pentru industria farmaceutică, avertizează lobby-ul. Franța este țara europeană cu cea mai mare povară fiscală pentru companiile farmaceutice, potrivit unui studiu publicat joi de Entreprises du Médicament en France (Leem), o asociație a companiilor farmaceutice franceze. Citește mai mult.

MAREA BRITANIE ȘI IRLANDA

LONDRA

Cameron, la Kiev, afirmă că Ucraina poate folosi arme britanice pentru lovituri în interiorul Rusiei. Ministrul britanic de externe, David Cameron, a promis joi un ajutor militar anual de trei miliarde de lire sterline (3,5 miliarde de euro) pentru Ucraina "atât timp cât va fi nevoie", adăugând că Londra nu are nicio obiecție ca armele să fie folosite în interiorul Rusiei. Citește mai mult.

SUDUL EUROPEI

ATENA

Șeful formațiunilor de stânga din Grecia, "recunoscător" pentru procurorul UE care își caută dreptatea acasă. Procurorul UE face o treabă bună în ceea ce privește investigarea cazurilor legate de statul de drept. Cetățenii greci nu au încredere în justiția internă și în guvernul conservator Noua Democrație (PPE), a declarat într-un interviu pentru Euractiv liderul principalului partid de opoziție din Grecia, Syriza (stânga UE), Stefanos Kasselakis. Citește mai mult.

ROMA

Italia aprobă un decret pentru accelerarea cheltuirii fondurilor UE, pe fondul îngrijorărilor economiștilor. Guvernul premierului Giorgia Meloni a aprobat un decret pentru a asigura coerența strategică în cheltuirea tuturor fondurilor UE primite de Italia, în timp ce economiștii rămân prudenți cu privire la impactul potențial al acestuia. Citește mai mult.

MADRID

Partenerii lui Sánchez, "slăbiți" de spaima demisiei, avertizează președintele catalan. Spaima de demisie pe care premierul spaniol Pedro Sánchez a dat-o săptămâna trecută întregii țări a "slăbit" și subminat unitatea partenerilor săi separatiști și de stânga care asigură stabilitatea guvernului său, a declarat joi președintele regional al Cataloniei, Pere Aragonès. Citește mai mult.

EUROPA DE EST

VARȘOVIA

Polonia va deporta în Lituania suspecții care au efectuat un atac asupra unui aliat al lui Navalnîi. Polonia va expulza doi bărbați arestați în Polonia la începutul lunii aprilie sub suspiciunea că l-au agresat pe opozantul rus Leonid Volkov la Vilnius, a anunțat joi purtătorul de cuvânt al procuraturii lituaniene, Gintarė Vitkauskaite-Satkauskiene. Citește mai mult.

BRATISLAVA

Controversele legate de Rusia se adună în Slovacia. Slovacia este din ce în ce mai mult implicată în controverse legate de relațiile sale cu Rusia, în condițiile în care SUA au extins recent sancțiunile impuse Rusiei la o companie slovacă, Ministerul de Interne a acordat protecție unui actor pro-rus, iar un oficial parlamentar a acordat un interviu televiziunii ruse și a răsp