Eurparlamentarul român Eugen Tomac susține că, deși sunt 13 pachete de sancțiuni europene împotriva Moscovei, banii europeni curg în continuare în Rusia.

"Raiffeisen Bank International, UniCredit, ING, Commerzbank, Deutsche Bank, Intesa Sanpaolo și OTP sunt băncile care pot preda masterclass-uri despre sustragerea de la implementarea sancțiunilor. Profiturile lor vorbesc de la sine. În 2023, aceste bănci au raportat un profit combinat de peste 3 miliarde de euro, de trei ori mai mari decât în 2021 și au fost generate în parte de fondurile pe care băncile nu le pot retrage din Rusia - așa cum arată o analiză a Financial Times", a scris, marți dimineață, Eugen Tomac pe contul lui de Facebook.

Eurodeputatul susține că problema este că toate aceste profituri înregistrate au dus la plata a aproximativ 800 de milioane de euro în taxe către Rusia, o creștere semnificativă de la 200 de milioane de euro înregistrare în 2021.

"În urma sancțiunilor internaționale impuse asupra băncilor rusești, ca de exemplu imposibilitatea de a primi și trimite plăți Swift, aceste bănci străine au reprezentat o gura de aer pentru ruși, deoarece lor nu li se aplicau aceste restricții", a continuat acesta.

El a adăugat că "și așa înțelegem modul în care companiile europene rămase în Rusia ajută Kremlinul să mențină stabilitatea financiară în ciuda sancțiunilor occidentale și practic, subvenționează mașinăria de război a lui Putin".

"Oare de ce există în continuare entități scutite de implementarea sancțiunilor în condițiile în care Comisia Europeana l-a desemnat pe David O’Sullivan în calitate de trimis special internațional pentru punerea în aplicare a sancțiunilor UE? Este evident că mecanismul de impunere al acestor sancțiuni trebuie îmbunătățit. Este inadmisibil să permitem în continuare companiilor și entităților europene să finanțeze războiul absurd al lui Putin", a mai scris acesta.

Eugen Tomac și-a încheiat postarea afirmând că a solicitat Comisiei Europene să deschidă o investigație cu privire la aceste nereguli și să acționeze astfel încât sancțiunile UE chiar să își atingă obiectivul.