Gabriela Firea, politiciana acuzată de lucruri pe care doar ea nu recunoaște că le face, speră cu jumătate de gură să mai prindă un mandat în fruntea Bucureștiului, însă este conștientă de șansele minime.

Gabriela Firea în vârstă de 51 de ani, absolventă a Facultății de Litere din cadrul Universității din București și licențiată în Bibliologie și Știința Informării, s-a înscris și la un doctorat în economie, dar l-a abandonat între timp.

Fostă jurnalistă, și-a început cariera în presă în 1990, ca reporter la săptămânalul „Pur și simplu” din Bacău,  urmat de cotidianul „Azi” din București și redactor-prezentator la „Radio Contact”. A făcut parte din echipa Radio Contact și a Televiziunii Române. 

„Datul din coate și făcut a tot ce poate pentru a se ajunge”

În 2001, Gabriela Firea a lucrat în trustul de presă Intact, controlat de mogulul Dan Voiculescu, colaborator al Securității în vremea comunismului. A fost redactor și prezentator al emisiunii „Observator” și realizator al emisiunilor „Săptămâna financiară” (Antena 1) și „Știrea Zilei” (Antena 3).  

În 2002, Firea a devenit virală, cu note penibile, interprertând melodia „Asereje”, alături de jurnalistele Simona Gherghe și Alessandra Stoicescu, într-o ediție specială de Revelion. Deși nu s-a prins de penibilul momentului, ea a continuat să interpreteze și alte cântece.



Firea, șireată și într-o continuă goană după popularitate, și-a încercat norocul și în cariera literară. Așa au luate naștere, sub semnătura sa, șase volume de poezii și proză, în care regăsim obsesiv aluzii cu privire la propriul nume: „legea firii”, „meteahnă din fire”, „amovibil din fire” (din volumul „O altă lume”, volum de poezii, editura Eminescu, 2001). Rimele, asemenea carierei politice de după, emană narcisism.

Șerpuind prin presă și politică

La începutul anului 2000 a intrat în politică pe postul de consilieră de relații în Guvernul condus de Mugur Isărescu, actual guvernator al Băncii Central și, în tinerețe, fost turnător la Securitate. Apoi a ajuns secretară de stat și purtătoare de cuvânt a Executivului și, cum etica profesională nu i-a trezit procese de conștiință, Firea s-a întors la postul TV controlat de varanul Dan Voiculescu.

În 2012 s-a înscris în PSD-ul condus de Victor Ponta și a fost pusă pe un loc eligibil la Senat, post pe care îl ocupă și acum după ce Marcel Ciolacu a pus-o din nou pe listă la alegerile din 2020.

Astfel, în istoria recentă a PSD-ului, Gabriela Firea s-a gudurat pe lângă toți controversații șefi ai partidului: Victor Ponta, Liviu Dragnea, Viorica Dăncilă și Marcel Ciolacu. Pe aproape toți a încercat să-i înlăture, fără succes. Cele mai cunoscute "meciuri" au fost cu Liviu Dragnea. Firea a fost exponenta unei grupări cu oarecare soliditate în partid, dar care nu a avut totuși forța să se opună cu adevărat lui Liviu Dragnea, chiar dacă a intrat în dizidență. Paul Stănescu, baronul de Olt este liderul acestei facțiuni și cel care o îndrumă și susține pe "Albinuța", așa cum o alintă soțul.

G4Media scria că Dragnea a împăcat-o pe Firea cu un buchet de flori. Ea susținea atunci că „toată lumea vorbește ca de doi îndrăgostiți care s-au certat și se împacă”. „Nici Dragnea nu mă ia acasă, că e cu Irina (fosta iubită mai tânără a lui Dragnea - n.r.), nici eu nu îl iau acasă, pentru că sunt foarte căsătorită”.

„Cariera doamnei Firea duhnește îngrozitor a oportuniști și securiști. Practic, întreaga ei carieră este legată de foști turnători la Securitate, care datorită legăturilor Securității au reușit să ajungă în poziții senzaționale de puternice și de control”, spune Valeriu Nicolae într-un episod din Starea Impostorilor. 

Primăria, dragostea care nu se uită niciodată

La alegerile locale 5 iunie 2016, Firea îi bate pe principalii contracandidați - Nicușor Dan (USB) și Cătălin Predoiu (PNL) - , și ajunge primar general al Bucureștiului, moment în care Capitala intră într-un "desfrâu" economic.

În anul 2017 a înființat peste 20 de companii municipale, sinecuri pentru rude și prieteni, avându-le ca model pe cele înființate de soțul ei, Florentin Pandele, primarul orașului Voluntari de 20 de ani și „doctor” cu cel puțin o treime din teză plagiată, arată un articol PressOne.

Primăria patronată de ea a lansat pe 18 august 2017 o licitație pentru cumpărarea a 400 de autobuze noi pentru București și s-au înscris 15 firme. Procedura a fost îndelungată, marcată de contestații, dar a câștigat Asocierea Otokar Europe Sas - Otokar Otomotiv Ve Savunma Sanayi SA, cea mai mare companie privată din industria de apărare a Turciei.  O investigație realizată de Libertatea arată că autobuzele turcești, vândute Primăriei Capitalei printr-o firmă cu legături, duc spre fugarul Sebastian Ghiță.  

La semnarea contractului de achiziție, Gabriela Firea anunța că autobuzele sunt „net superioare celor existente acum în trafic”. Nu după mult timp de la intrarea lor în funcțiune, acestea au început să cedeze, unul după altul, și au înregistrat până în anul 2021 peste 8.000 de defecțiuni.

„Mă bucur că am reușit să finalizăm poate cea mai importantă achiziție publică realizată de o autoritate locală din România”, spunea Firea. Ceea ce nu a mai menționat niciodată este că, de fapt, nu a terminat de plătit cele 400 de autobuze. 

În 2018, Primăria București a cumpărat și Parcul Verdi, plătind 50 de milioane de euro pentru 5,6 hectare de teren, adică de zece ori mai mult decât prețul real, scria HotNews.

În ultimul an de mandat al Gabrielei Firea, companiile aveau datorii de peste 560 milioane lei. Cele mai mari datorii erau la Termoenergetica - 390 de milioane de lei, Compania Municipală Trustul de Clădiri Metropolitane - 48,4 milioane de lei și Compania Municipală Iluminat Public - 24,3 milioane de lei, așa cum arăta HotNews.

„1 miliard de euro, fonduri europene nerambursabile, au fost atrase de Primăria Capitalei, în mandatul meu ca primar general”, susține Gabriela Firea. Conform unei analize efectuate de Factual.ro. administrația ei a obținut cel mult jumătate din suma menționată. 

În tot acest timp, pozând în hărnicuță și implicată în schimbarea orașului, Gabriela Firea avea coloană oficială, să nu stea în trafic, atunci când mergea din Voluntari până la primărie. Misiunea polițiștilor consta în dirijarea intersecțiilor și oprirea traficului pentru mașina primăriței. Astfel, într-o zi aglomerată în București, ea făcea doar 20 de minute, în timp ce alegătorii pierdeau și încă pierd zilnic ore în șir. 

"Primarul vouchere"

De la vouchere pentru femeile gravide și pentru testarea genetică la cancerul de sân, până la bani oferiți copiilor până în 17 ani pentru montarea unui aparat dentar și tichete pentru mașini ecologice sau electrocasnice noi, de la decontarea combustibilului pentru șoferii care își împart mașina și până la gratuitate pentru elevi la transportul public din București, primarul Gabriela Firea a oferit în 2018 de toate pentru toți de la bugetul Capitalei. Ceea ce i-a făcut pe consilierii generali din opoziție să o numească pe Firea "primarul voucher", după cum scria Libertatea.

Sârma și o altă poezie

Pe 14 mai 2019, Firea a făcut publice fotografii cu sârma de 4 cm care ar fi fost găsită de medici în colonul său. „Mâinile criminale” au urmărit-o de-a lungul carierei de primar, în contextul în care susținea că nu exclude posibilitatea în care cineva să-i fi introdus sârma în mâncare, în mod intenționat.

„Poate vom rămâne toată viața cu această întrebare dacă a fost o întâmplare sau dacă a fost o mână criminală. (...) Eu sunt un om precaut, nu aș fi mâncat cu înghițituri așa încât să nu simt un aliaj. E de câteva luni. Mai am nevoie de o operație pentru sudarea colonului, care este în repaus”, spunea Firea la postul Antena 3.

Ca o premoniție, cu mulți ani înainte să devină primar general, a scris poezia „Ce-ți doresc eu ție, dulce București”, iar versuri precum „E aur pe pereți, ca-n sufragerie” au devenit realitate. Gabriela Firea a alocat 71,5 milioane de lei pentru construcția Catedralei Mântuirii Neamului. Printre alte "tunuri" pe care le-a dat de-a lungul mandatului, când a plecat din fotoliul de primar, municipalitatea avea datorii de trei miliarde de lei și circa 6.000 de litigii.  

Credința și copiii - magnet pentru voturi

De-a lungul anilor, cuplul Pandele-Firea a inundat mediul online cu rugăciuni, fie ele sub formă de clipuri video, fie scrise, citite sau "jucate". Toate, cel mai probabil de dragul voturilor, pentru că abudența de evlavie este prezentă doar în momente electorale.

 

Copiii sunt, de asemenea, implicați de cei doi în goana după simpatie, iar un clip video postat de Florentin Pandele cu cei mici când se roagă a devenit viral și a stârnit critici la momentul postării.


Gabriela Firea pozează în victima supremă și s-a plâns mereu că este atacată de bărbații din politică.

„Au loc femeile la masa <bărbaților> politici?” este una dintre întrebările pe care le adresează ea pe pagina personală de Facebook. Deși există numeroase scenete publice în care iubirea (mâini pupate, îmbrățișări și zâmbete pentru care ai putea garanta că sunt adevărate) dintre Marcel Ciolacu și Gabriela Firea nu întârzie să apară, nu este un secret faptul că, de fapt, președintele PSD o consideră un adversar în ceea ce privește conducerea partidului.

„Nici măcar dacă m-ar ruga Marcel Ciolacu, personal, să preiau conducerea PSD, nu voi face asta”, a declarat Gabriela Firea în cadrul emisiunii „E.U. Yes la vot”. Surse apropiate de vârful conducerii spun că exact acesta este motivul pentru care Ciolacu a tergiversat nominalizarea ei candidat la Primăria Capitalei și a fost pusă și pe un loc eligibil la Parlamentul European, pentru că Firea ar fi dispusă oricând să preia partidul, în caz că tabăra Ciolacu dă semne de slăbiciune sau adună un scor dezastruos în alegeri.

"Albinuța" este adeptă și a conspirațiilor, astfel, a lansat o teorie legată de toate problemele din țară ce au avut loc sub conducerea Guvernului lui Ciolacu. 

„În politica mare, după opinia mea, nu prea e loc de coincidențe. Din păcate spun acest lucru. Și chiar dacă au fost evenimente nefericite și neprevăzutul joacă un rol foarte important, cu toții ne punem această întrebare - dacă parte dintre aceste evenimente nu ar fi putut fi rezolvate anterior schimbării care a avut loc la Palatul Victoria (...). Sunt convinsă că istoria nu foarte îndepărtată din punct de vedere politic ne va arăta informații relevante", a spus Gabriela Firea, la Antena 3 CNN.

În februarie 2023, când încă aștepta să devină premier, Marcel Ciolacu, a anunțat că Gabriela Firea va fi candidatul din partea PSD la următoarele alegeri pentru Primăria Capitalei. Întrebat dacă nu se teme că la urne vor merge acei oameni care vot vota "din ură", Ciolacu a răspuns: "Dar de ce s-o urăști pe Gabriela Firea? Nu înțeleg. (...) Din punctul meu de vedere, cred că cel mai bun candidat, de departe, nu doar de la PSD, ci de la toate partidele, va fi Gabriela Firea". 

Între timp, Ciolacu s-a răzgândit și îi transmite, indirect, mesaje cu subînțeles lui Firea: „Cea mai dificilă și cred că cea mai mândră muncă pe care o poți face e aceea de a fi ales la tine, în orașul tău, să muncești în locul în care te-ai născut”, 

Întrebată dacă Marcel Ciolacu se teme de ea, senatoarea a răspuns: „Probabil că domnului Ciolacu, ca și mie, nu ne este teamă decât de Dumnezeu”. În timp ce secretarul general al PSD, Paul Stănescu, o „liniștea” pe Firea cu un mandat la alegerile europarlamentare, aceasta își plângea de milă, așa cum obișnuiește, pe Facebook: „Rănile se deschid, se închid, chiar dacă rămân cicatricile”, spunea ea, continuând prin a spune că proiectul său pentru București s-ar fi numit "Orașul dorit de oameni” și ar fi cuprins prioritățile pe care era gata să le abordeze împreună cu echipa social-democrată.

Firea a jucat și cartea proceselor intentate împotriva adversarilor politici și jurnaliștilor, acuzați cel mai des de știri false și folosirea numelui său pentru o audiență mai mare. Multe dintre cazuri au fost plătite din banii bucureștenilor, în perioada când era primar al Bucureștiului.

Bijuterii, tablouri și conturi bancare

În perioada 1990-2011 are în declarația de avere bijuterii de 130.000 de euro, dar iubește și arta, pentru că are tablouri în valoare de 110.000 euro și conduce un Mercedes din 2010.

Scurt timp cât a fost ministru al Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, venitul anual al Gabrielei Firea a fost de 153.372 de lei, iar indemnizația de primar a lui Pandele a fost de 120.457 de lei. În anul 2022, în perioada august - decembrie, Pandele a beneficiat și de pensie, în valoare de 22.997 de lei. 

Ea a oferit împrumuturi totale de 27.000 euro către trei persoane diferite: Gheorghe Corina (6000 euro), Tarcevschi Alina (7000 euro) și Cobzaru Angelica (14.000 euro). 

"Azilele groazei" 

Ajunsă ministră al Familiei, o sinecură creată special pentru ea, să poată continua "voucheriada" începută la Primăria Capitalei, a ocupat funcția din noiembrie 2021 până la 14 iulie 2023, când scandalul "Azilele groazei" a făcut-o pe Firea să facă un pas înapoi atât din funcția de ministru, cât și din funcțiile politice din PSD.

Deși Firea declara că nu știa nimic despre centrele în care bătrânii erau ținuți în condiții inumane, legăturile ajung la apropiații ei. Sora ei, Nela Vica Andrieș, conducea Direcției de Asistență Socială din subordinea Consiliului Local Voluntari adică, pe scurt, conducea instituția care trebuia să verifice azilele în care bătrânii erau maltratați.

De asemenea, cea mai bună prietenă a Gabrielei Firea, Ligia Gheorghe era vicepreședinta unei asociații care deținea căminele groazei.

Informațiile apărute în presă arătau că Ștefan Godei, cel care administra asociația în subordinea căreia funcționau „Azilele groazei”, ar fi fost vicepreședinte al TSD Ilfov și șofer al Gabrielei Firea. 

În plin scandal, soții Pandele-Firea s-ar fi așteptat să primească sprijinul Bisericii. „Bunul Dumnezeu ne este martor că totul este bine regizat”, spunea Pandele în contextul azilelor groazei, însă Biserica a avut alt punct de vedere.

„Am fost zugrăviți în chip negativ tocmai pentru că incomodez prin suma faptelor bune pe care le-am făcut și prin conduita mea”, declara Firea. Pandele a avut teoriile sale conspiraționiste, explicate pe larg mai televiziunea fugarului Sebastian Ghiță, unde primarul el susține că scandalul azilelor groazei ar fi fost plănuit politic.

„De 15 zile este un linșaj mediatic. Nu a mai existat în istoria României din ultimii 33 de ani ca în 15 zile, atât media cât și de la stânga, și de la dreapta, să execute un om politic. Totul este făcut foarte isteț, o regie politică pusă la punct”, declara Pandele.

La ceas de alegeri, cu șanse mici să mai prindă un mandat de primar, cu un PSD împărțit clar pe poli de putere și cu dorința aproape de neascuns a lui Marcel Ciolacu de a o vedea îmbarcată în avionul de Strasbourg, Albinuța și-a început timida campanie electorală și a făcut o oprire la Societatea de Transport București pentru a împărți croissante.

Sursă foto: Facebook - Gabriela Firea