În stil venezuelean, Bukele folosește în El Salvador popularitatea împotriva democrației.

Adunarea Națională din El Salvador a aprobat recent un amendament care permite reforme rapide ale Constituției. Acesta a fost cel mai recent atac la adresa statului de drept democratic lansat de președintele Nayib Bukele, un populist de dreapta care guvernează în cadrul un regim excepțional din 2022.

Succesul său mediatizat în lupta împotriva criminalității, cu prețul vieților și al libertăților civile, îi întărește prestigiul - a fost reales cu 85% din voturi în luna februarie. În America Latină este o inspirație pentru guverne precum cele din Ecuador și din Argentina, comentează publicația braziliană Folha Online.

Reforma constituțională elimină procedurile obișnuite urmate de proiectele de modificare și supunerea textului final unei consultări populare. De asemenea, prevede ca modificările aduse Cartei să fie adoptate imediat, iar nu în legislatura următoare.

La fel ca Hugo Chávez în Venezuela, Bukele își folosește popularitatea ca un instrument pentru a exploata slăbiciunile instituționale ale țării și, în cele din urmă, pentru a submina democrația.

El a făcut primul pas pe cale electorală, prin consolidarea majorității absolute a partidului său în Adunare. De atunci a pus capăt independenței Curții Supreme și a Ministerului Public și a adaptat Constituția intereselor sale.

Printr-o hotărâre a Adunării, care se află în mâinile sale, judecătorii de la instanța supremă au fost înlocuiți în 2021 cu susținători care au înlăturat impedimentul constituțional pentru ca președintele Republicii să candideze pentru un nou mandat.

Altfel, rata omuciderilor, de 36 la 100.000 de locuitori în 2019, în primul său an de mandat, a scăzut anul trecut la 2,4, una dintre cele mai scăzute din Occident. Dar nimic nu dovedește că o reducere nu ar putea fi realizată fără brutalitate și cu protejarea drepturilor fundamentale ale cetățenilor.

Indicatorul ascunde o avalanșă de infracțiuni ale statului împotriva drepturilor omului. Există sute de persoane dispărute, iar peste 75.000 de persoane — inclusiv 1.200 de copii — au fost arestate și supuse unor procese sumare începând din 2022.

Situația este îngrijorătoare. El Salvador a devenit un abominabil caz de societate care, sfâșiată de violența bandelor, și-a degradat democrația ca urmare a stilului unui lider autoritar.

Sursa: RADOR RADIO ROMANIA