Două proiecte legislative care vizează copiii au fost inițiate de ministra Familiei, Natalia Intotero, și semnate de parlamentari PSD, PNL și AUR.

Primul proiect prevede că Parlamentul, Administrația Prezidențială, Guvernul, autoritățile administrației publice locale, precum și instituțiile publice aflate în subordinea sau coordonarea acestora pot organiza sau sprijini logistic și material manifestări dedicate dezvoltării sociale, educaționale, culturale și civice ale copiilor.

De asemenea, Guvernul și autoritățile administrației publice locale vor prioritiza, în limita alocărilor bugetare aprobate, investițiile necesare dezvoltării infrastructurii și proiectelor.

În contextul „Anului Național al Copilului”, toate concursurile de proiecte destinate activităților non-profit, finanțate de autoritățile locale în baza Legii nr. 350/2005, vor include obligatoriu o componentă dedicată copiilor. 

Activitățile derulate sub auspiciile Anului Național al Copilului se vor armoniza și vor susține eficient îndeplinirea obiectivelor stabilite prin Strategia Naționale pentru Protecția și Promovarea Drepturilor Copilului „Copii protejați, România Sigură” 2023-2027, aprobată prin HG nr. 969 din 2023.

Cel de-al doilea proiect prevede reglementarea participării copiilor în procesele decizionale din administrația publică centrală și locală.

Astfel, Parlamentul, Administrația Prezidențială, Guvernul, autoritățile administrației publice locale, precum și instituțiile publice aflate în subordinea sau coordonarea acestora să organizeze anual cel puțin o sesiune de consultări cu copiii.

Până la finalul anului 2025, instituțiile centrale și locale vor publica, pe paginile de internet ale acestora, prezentarea generală a instituției, respectiv obiectivele pentru anul în curs și oportunitățile de implicare, într-un limbaj prietenos pentru copii.

De menționat că inițiatorii vor ca tot conținutul paginilor să fie cu "limbaj prietenos pentru copii va fi elaborat în consultare cu copii".

Pentru a asigura pregătirea, reprezentativitatea și diversitatea opiniilor copiilor în consultările organizate, Parlamentul, Administrația Prezidențială, Secretariatul General al Guvernului, Cancelaria prim-ministrului, ministerele, consiliile județene, primăriile municipiilor reședință de județ vor desemna un responsabil pentru participarea copiilor.

Aceștia vor colabora cu școlile, organizațiile societății civile, inclusiv cele de tineret, organizațiile internaționale și alte entități relevante pentru a identifica și încuraja participarea unui spectru larg de copii, inclusiv a celor din medii defavorizate sau grupuri minoritare.

Autoritatea Natională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție va elabora, în termen de 90 de zile de la promulgarea legii, ghiduri metodologice pentru organizarea și desfășurarea consultărilor cu copii de către autoritățile publice naționale si locale.

Proiectele sunt la Senat, Camera Deputaților fiind for decizional.