Parchetul European, biroul din Cluj, conduce 12 percheziții în cadrul unei investigații împotriva funcționarilor Administrației Fluviale a Dunării de Jos din Galați și ai Autorității Navale Române.

Este vizată o presupusă fraudă legată de achiziționarea a două remorchere - ambarcațiuni puternice folosite pentru tractarea unor ambarcațiuni și nave mai mari - pentru Dunărea de Jos, a anunțat Parchetul European printr-un comunicat de presă.

Trei percheziții au avut loc miercuri dimineață în trei instituții publice - una în județul Galați și două în județul Constanța. Alte șapte percheziții au fost efectuate la locuințele funcționarilor publici care lucrează pentru acele instituții, iar două au avut loc la companii private.

Conform probelor adunate în această investigație până în prezent, oficialii publici ai AFDJ Galați, în calitate de reprezentanți ai acesteia, au obținut finanțare de la UE în cadrul Programului Operațional Infrastructură MARE (POIM) pentru achiziționarea a două remorchere multifuncționale. Acest lucru a fost rezultatul unui contract de achiziție publică lansat în septembrie 2019, în valoare totală de 35.144.000 de lei (aproximativ 7 milioane de euro).

Se presupune că funcționarii publici au depus documente inexacte pentru a finanța proiectul. Deși ambarcațiunile erau destinate exclusiv navigației pe fluviu, suspecții au întocmit specificațiile de licitație pe baza caracteristicilor tehnice și cerințelor de construcție mai restrictive specifice ambarcațiunilor maritime. Ca rezultat, tipul de ambarcațiuni care se încadrau în criteriile specificațiilor de licitație era foarte limitat, ceea ce a împiedicat alți operatori economici să participe la procesul de licitație și, în cele din urmă, a favorizat doar un singur solicitant.

În urma finalizării contractului cu compania furnizoare, cele două remorchere au fost livrate în iulie 2021 cu un pescaj nautic mai mare decât cel prevăzut inițial în specificațiile de licitație și în contractul de achiziție. Acest lucru le-a făcut adaptate exclusiv pentru Dunărea maritimă, unde adâncimea apei permite navigația cu un pescaj mai mare - astfel încât cele două ambarcațiuni să fie inutilizabile pentru navigația pe fluviu, deoarece nu ar putea trece prin lacurile de acumulare din sectorul Dunării.

Perchezițiile domiciliare în curs, destinate colectării de probe, mobilizează zeci de polițiști din: Brigada de Combatere a Criminalității Organizate Galați, Serviciul Județean Anticorupție din cadrul DGA, Inspectoratul de Politie al Judetului Galati-SAS și nspectoratul Județean de Jandarmi Galați.