Cercetătorii din Israel apelează la inteligența artificială (AI) pentru a identifica sute de mii de evrei uciși în Holocaust, ale căror nume lipsesc din memoriale oficiale, relatează Reuters.

Peste șase milioane de evrei au fost uciși de naziști în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, un genocid comemorat în întreaga lume sub numele de „Yom HaShoah” sau „Ziua Comemorarii Holocaustului”.

În pregătirea acestor comemorări, personalul Centrului Mondial de Comemorare a Holocaustului Yad Vashem din Ierusalim, a declarat că lucrează pentru a intensifica căutările pentru detalii despre victime cunoscute și necunoscute,  după ce și-au dezvoltat propriul software bazat pe inteligență artificială.

De-a lungul anilor, voluntarii au găsit informații despre 4,9 milioane de persoane, citind declarații și documente, verificând filmări, cimitire și alte înregistrări.

„Este foarte greu pentru un om să facă munca aceasta, doar să treacă peste tot și să nu rateze niciun detaliu”, a declarat Esther Fuxbrumer, șefa de dezvoltare a softwareului, pentru Reuters.

Există lacune uriașe în cele 9 milioane de înregistrări existente. Naziștii „pur și simplu au luat oameni, i-au împușcat și i-au acoperit într-o groapă. Și nu a mai rămas nimeni să spună despre ei”, a spus Fuxbrumer.

Sistemul AI, dezvoltat în ultimii doi ani pentru a verifica înregistrările în engleză, ebraică, germană, rusă și alte limbi este în prezent în curs de testare.

„Acea tehnologie funcționează foarte repede, este nevoie de câteva ore pentru a trece peste sute de mărturii și este foarte exactă, rezultatele”, a spus Fuxbrumer.

„Am văzut că din fiecare mărturie puteam obține între șase sau șapte nume cu detalii complete pe care le puteam introduce automat în baza noastră de date, iar aproximativ 10% dintre numele pe care le-am găsit le aveam deja în baza noastră de date, dar 90% sunt nume noi, despre care nu știam”, adaugă aceasta. 

Într-un caz, au găsit informații despre Yehudit și Ruth Rosenbaum, două surori gemene de patru ani și jumătate din România care au fost duse la Auschwitz. Yehudit a supraviețuit, însă Ruth a fost ucisă.

„Și am putut aduce mai multe informații despre Ruth de la cineva care nu face parte din familia ei, dar care a cunoscut-o în tabără”, a spus Fuxbrumer.

În cadrul analizelor, personalul efectuează teste pe 400 din cele 30.000 de mărturii existente, inclusiv multe videoclipuri de trei ore, înregistrate cu supraviețuitori. Fuxbrumer a spus că au fost adăugate 1.500 de nume noi și că sunt așteptate multe altele în săptămânile următoare, când sistemul va fi folosit pentru toate cele 30.000 de mărturii.

Următoarea fază a procesului va acoperi jurnale.