Peste 36.000 de migranți s-au înecat în naufragii care au avut loc în ultimul deceniu, potrivit Organizației Internaționale pentru Migrație, potrivit săptămânalului francez Le Nouvel Obs.

Peste 27.000 au avut loc în Marea Mediterană, o rută pe care o parcurg mulți migranți.

Mai mult de jumătate dintre migranții care și-au pierdut viața pe drumurile exilului în ultimul deceniu au murit pe mare, peste 36.000 de morți, potrivit unui raport al Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM) publicat marți, 26 martie.

"Capacitățile de căutare și salvare pentru a ajuta migranții aflați în primejdie pe mare trebuie consolidate pentru a ajuta la salvarea de vieți", adaugă această agenție ONU în prezentarea unui raport care analizează decesele și disparițiile migranților din ultimii zece ani.

Potrivit proiectului "Migranți dispăruți" al OIM, au existat peste 63.000 de cazuri de migranți morți sau dispăruți în întreaga lume din 2014. Numărul real, însă, este mult mai mare din cauza dificultății de a colecta date fiabile.

Aproape 60% dintre acești oameni au murit înecându-se în timpul unor naufragii, adaugă OIM, care publicase deja o parte a raportului său la începutul lunii martie. Mulți oameni au murit în naufragii colective și trupurile lor nu au fost găsite.

Dintre decesele pe mare, peste 27.000 au avut loc în Marea Mediterană, o rută pe care mulți migranți o parcurg din Africa de Nord către sudul Europei.

Peste două treimi dintre persoanele ale căror decese au fost documentate în cadrul proiectului "Migranți dispăruți" nu au putut fi identificate, situație dureroasă pentru familiile victimelor, subliniază OIM.

O altă lecție din raport: mai mult de unul din trei migranți a căror origine ar putea fi identificată provine dintr-o țară aflată în război, spune agenția, una dintre prioritățile acesteia fiind aceea de a lucra cu guvernele "pentru a facilita căile de acces sigure, regulate și ordonate pentru a evita pierderea inutilă de vieți omenești".

În 2023, peste 8.500 de oameni au murit pe drumurile exilului din întreaga lume, fiind cel mai mortal an de când OIM a început să colecteze aceste date.

În luna iunie, una dintre cele mai grave naufragii din estul Mediteranei din ultimii ani a avut loc în largul coastei Greciei, când o barcă de pescuit care pleca din Libia cu până la 750 de persoane la bord s-a răsturnat. Doar 104 persoane au supraviețuit și au fost găsite 82 de cadavre.

Până acum, cifrele pentru 2024 nu sunt mai liniștitoare, a avertizat organizația.

În ceea ce privește ruta mediteraneană, numărul sosirilor a scăzut față de 2023, dar "numărul deceselor a fost aproape la fel de mare ca anul trecut".

sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA