Atacurile hibride ale Rusiei împotriva țărilor aliate - de la sabotaj la campanii de dezinformare sau interferențe cibernetice - se înmulțesc, potrivit El Periodico.

Joi, Alianța Atlantică a tras un semnal de alarmă și a avertizat Moscova că "activitățile sale răuvoitoare" nu vor împiedica NATO să continue să ajute Ucraina. "NATO este profund îngrijorată de intensificarea campaniei de activități hibride rusești, inclusiv pe teritoriul Alianței", dar "aceste acțiuni nu ne vor descuraja în sprijinul nostru pentru Ucraina", a declarat secretarul general Jens Stoltenberg pe rețeaua de socializare X.

Într-un comunicat emis de organizația euro-atlantică, țările aliate își reiterează "îngrijorarea profundă" față de "activitățile răuvoitoare recente" de pe teritoriul aliat. Mai exact, acestea denunță existența unor activități ostile ale statului, dintre care unele au declanșat anchete și acuzații, care au afectat Cehia, Estonia, Germania, Letonia, Lituania, Polonia și Marea Britanie.

Aceste incidente, susține NATO, "fac parte dintr-o campanie din ce în ce mai intensă de activități pe care Rusia continuă să o desfășoare în toată zona euro-atlantică, inclusiv pe teritoriul Alianței" și, de asemenea, prin reprezentanți. Bateria activităților "ostile" identificate include dezinformarea, sabotajul, actele de violență, interferența cibernetică și electronică, campaniile de dezinformare și alte operațiuni hibride.

Acestea "constituie o amenințare la adresa securității aliate", avertizează NATO într-un comunicat în care condamnă comportamentul Rusiei. Potrivit declarațiilor vice-amiralului Didier Maleterre, publicate la mijlocul lunii aprilie de ziarul "The Guardian", securitatea a aproape 1 miliard de oameni din Europa și America de Nord este în prezent amenințată de încercările Rusiei de a ataca vulnerabilitățile din infrastructura subacvatică, inclusiv parcuri, conducte petroliere și cabluri electrice.

"Vom acționa individual și colectiv pentru a aborda aceste acțiuni și vom continua să ne coordonăm îndeaproape. Vom continua să ne creștem reziliența și să aplicăm și să îmbunătățim instrumentele pe care le avem la dispoziție pentru a contracara și contesta acțiunile hibride rusești și ne vom asigura că Alianța și Aliații sunt gata să descurajeze și să se apere împotriva acțiunilor sau atacurilor hibride", spun aliații. De asemenea, țările aliate avertizează Moscova că nu va descuraja aliații să continue să sprijine Ucraina.

Încercările Rusiei de a destabiliza țările de pe fosta orbită sovietică și din Occident nu sunt noi, dar situația este din ce în ce mai îngrijorătoare în cartierul general aliat de la Bruxelles și mesajele catastrofale ale unor lideri încep să facă titluri în fața unui război rusesc în Ucraina care a intrat în al treilea an. "Nu vreau să sperii pe nimeni, dar războiul nu mai este un concept al trecutului (...) Este real", declara în luna martie prim-ministrul Poloniei, Donald Tusk, într-un interviu.

sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA