Lozincile și conducerea ineficiente ale lui Benjamin Netanyahu împing Israelul tot mai aproape de izolarea globală și de dezastru, susține Memi Peer, consilier de comunicare strategică la Peer Levin Communication, în The Jerusalem Post.

Când se vor deștepta oare oamenii buni din Likud? Când vor pricepe ei că un singur om, în îngustimea minții sale, conduce întreaga țară spre distrugere, în principal pentru a-și urma propriul interes? Când vor înțelege că prin tăcerea lor îl ajută și ei? Ce altceva ar mai fi nevoie să se întâmple pentru ca 10 membri Likud să se ridice și să vorbească, fie și azi, să nu se teamă pentru ei înșiși, ci să se gândească la țara lor, la copiii și nepoții lor, să-l privească în ochi și să-i spună: „Domnule premier, nu mai ești la înălțimea sarcinii. Pentru propria ta onoare, demisionează. Acum. Altfel vom fi obligați să te forțăm să te retragi”.

Tehnic și legal o asemenea manevră poate fi executată de o majoritate normală de 61 de parlamentari - printr-o moțiune constructivă de cenzură în Knesset, care să determine substituirea premierului actual cu un alt membru al Knessetului. În mod clar, ar fi tot un membru al Knessetului din Likud.

E unicul mod de a salva țara de premierul Benjamin Netanyahu, de a evita pe moment alegerile și de a ne asigura că ele vor avea loc imediat ce războiul se va fi încheiat.

Dar dacă alegerile ar depinde de Netanyahu, e dificil de văzut dacă și când ar veni ziua de după război și care va fi deznodământul. Soluția ideală ar fi un control egipteano-iordanian asupra Autorității Palestiniene, însă așa ceva nu se va întâmpla. Soluția cea mai puțin rea și din păcate probabil unica fezabilă e controlul Autorității Palestiniene asupra Fâșiei Gaza - evident, cu unele modificări radicale și cu garanții internaționale. Pe cine se bazează Netanyahu? Vrea să riște viața și mai multor soldați pentru a administra Gaza după război? E orb la modul în care Israelul e deja perceput în lume: vinovat de uciderea și înfometarea locuitorilor din Gaza?

„Cu fiecare zi, Netanyahu aduce Israelul mai aproape de prăpastie”

Ni se spune că țara e în război, că nu acum e momentul înlocuirii premierului. Însă cu fiecare zi în care acest premier anume rămâne pe tronul lui, el ne aduce și mai aproape de prăpastie - indiferent că vorbim de securitate, diplomație ori explicații.

Bibi, ca de obicei, ne servește lozinci - precum „victoria absolută”. Ideal ar fi ca el să-și dedice abilitățile de comunicare pentru a evita să devenim detestabili în ochii lumii civilizate, inclusiv ai prietenilor noștri.„Visul lui Sinwar e [ca noi] să avem alegeri aici”, a declarat el recent.Nu, Bibi. Din contră! Se pare că visul lui Sinwar e ca tu să rămâi în funcție.

Armata noastră, mulțumită șefului de stat major și comandanților ei, câștigă lupta și lucrează excelent, și trebuie să continue cu toată forța ei, inclusiv a spionajului, până când ne vom recupera ostaticii și regimul Hamas va fi distrus.

Dar, între timp, întreaga lume s-a întors împotriva noastră, chiar și după atrocitățile din 7 octombrie, ceea ce înseamnă că pierdem războiul, iar tu, Bibi, ești și tu de vină pentru acest lucru. De fapt numai tu. Fiindcă rădăcinile urii împotriva noastră pornesc de la guvernul extremist pe care l-ai format și de la faptul că te bazezi pe mesianiști precum Bezalel Smotrich și pe extremiști ca Simcha Rothman, Orit Strock și alții. Ei sunt cei care te gestionează, cum ne gestionează și pe noi, iar tu o permiți pentru a supraviețui.

Presa și președintele american Joe Biden luptă împotriva ta (în loc să te susțină [contra] Hamas)? Nu, Bibi, din contră! Ca mai toată lumea, ei sunt îngrijorați de amenințarea pe care o reprezinți. N-a mai existat vreodată un președinte american care să sprijine Israelul în a așa măsură ca Biden, lucru dovedit prin fapte, nu doar vorbe. S-a întors Biden împotriva ta? Nu da vina pe alegerile din SUA, dă vina doar pe tine și pe guvernul tău extremist - un guvern pe care lumea modernă și civilizată nu îl poate tolera.

Israelienilor le e frică acum să călătorească în străinătate, să închirieze o mașină, să-și ia o cameră la hotel - pentru că cine știe cine e recepționerul, cine e camerista, cine e proprietarului hotelului și poate că ne detestă pe noi în loc să-i deteste pe nenorociții de teroriști Hamas. Și în vreme ce se întâmplă aceste lucruri, tu îți faci griji pentru onoarea ta, pentru ego-ul tău, îl subminezi pe șeful de stat major, acționezi contrar ministrului apărării și contrar partenerilor politici care ți s-au alăturat.

Unde sunteți, membri ai Likudului din Knesset? Deșteptați-vă, înainte de a fi prea târziu.

sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA