AstraZeneca a declarat că a inițiat retragerea la nivel mondial a vaccinului ant-COVID-19 din cauza „unui surplus de vaccinuri actualizate disponibile”.

Compania a mai spus că va proceda la retragerea autorizațiilor de introducere pe piață a vaccinului Vaxzevria în Europa, relatează Reuters.

„Deoarece de atunci au fost dezvoltate mai multe variante de vaccin COVID-19 (de la debutul pandemiei - n.r.), există un surplus de vaccinuri actualizate disponibile”, a spus compania, adăugând că acest lucru a dus la o scădere a cererii pentru Vaxzevria, care nu mai este fabricat sau furnizat.

Producătorul de medicamente anglo-suedez a recunoscut anterior că vaccinul provoacă efecte secundare, cum ar fi cheaguri de sânge și un număr scăzut de trombocite. 

Conform RADOR, compania a precizat, totuși, că "din totalitatea dovezilor colectate în studiile clinice și din datele din lumea reală, s-a demonstrat continuu că vaccinul anti-Covid AstraZeneca-Oxford are un profil de siguranță acceptabil și organismele de reglementare din întreaga lume afirmă în mod constant că beneficiile vaccinării depășesc riscurile unor efecte secundare potențial extrem de rare", a declarat un purtător de cuvânt al grupului farmaceutic  AstraZeneca.

Cererea companiei de retragere a vaccinului a fost făcută pe 5 martie și a intrat în vigoare pe 7 mai, potrivit Telegraph, care a raportat pentru prima dată evoluția. Potrivit aceleiași publicații, 51 de cereri de despăgubire au fost depuse la Înalta Curte din Londra, în care victimele și familiile lor solicită despăgubiri de aproximativ 125 de milioane de dolari.