Birouri din Parlamentului European au fost percheziționate marți dimineață, în cadrul anchetei privind activitățile de spionaj în favoarea Chinei ale unui asistent al eurodeputatului AfD Maximilian Krah, cap de listă la europarlamentarele din iunie.

Oamenii legii au perchezitionat marți birourile echipei europarlamentarului german de extremă-dreapta AfD, Maximilian Krah, din Parlamentul European, la Bruxelles, pentru a căuta probe împotriva fostului său consilier, suspectat că a spionat pentru Beijing.

Parlamentul European a confirmat perchezițiile, dar nu a oferit alte detalii. Nu e clar dacă perchezițiile au fost efectuate de poliția belgiană.

În urmă cu două săptămâni, fostul consilier al lui Krah, Jian Guo, a fost arestat în Germania pentru că ar fi lucrat pentru serviciile de informații chineze.

Potrivit informațiilor Euractiv, punctul central al perchezițiilor a fost biroul lui Guo. Cu toate acestea, percheziția a început în biroul unui alt asistent al lui Krah.

Krah nu a fost anunțat în prealabil și a aflat din presă, conform informațiilor Euractiv.

Parlamentul European a confirmat pentru Euractiv ”că a fost asigurat accesul la un birou”.

”Când și dacă este solicitat, Parlamentul European cooperează pe deplin cu autoritățile de aplicare a legii și judiciare pentru a sprijini cursul justiției și va continua să facă acest lucru”, se arată în comunicat.

Vinerea trecută, Krah a primit confirmarea că ancheta de spionaj chinez nu îl implică și că doar Guo este suspectat.

Procurorul general german îl suspectează pe Guo că s-a infiltrat în mai multe organizații ale societății civile și, într-un caz, lucrând ca secretar general, ar fi avut acces la informații sensibile.

În plus, el este acuzat că a transmis chinezilor informații din PE, folosindu-se de accesul pe care îl avea lucrând ca asistent al lui Krah.

Deși Krah nu are legătură cu cazul de spionaj, alte două anchete preliminare împotriva lui pentru presupusa luare de mită sunt în desfășurare.