Activiștii Greenpeace au pictat miercuri pe sediul central al OMV Petrom, cu litere litere mari galbene, "Stop Neptun Deep" și "Nu distrugeți Mare Neagră", în contextul proiectului de extragere a gazelor din mare.

Neptun Deep, primul proiect de foraj în ape adânci propus în Marea Neagră românească, este unul dintre multele proiecte de infrastructură de gaze aflat în prezent în dezvoltare în Europa, unde companiile din domeniu folosesc scuza "asigurării aprovizionării cu energie a Europei" pentru a-și impune agenda gazului, acuză activiștii.

Conducta de gaz Neptun Deep ar putea chiar să primească finanțare publică de la UE. Între timp, mai multe analize arată că UE nu are nevoie de o ofertă extinsă de gaze pentru a-și satisface cererea de energie în declin.

„OMV Petrom nu este de încredere. Compania refuză să dezvăluie cantitățile masive de substanțe chimice care vor fi deversate în Marea Neagră pentru a extrage acest gaz, în timp ce îndrăznește să spună că acest proiect are o amprentă de carbon negativă. Realitatea este că OMV intenționează să extragă metan - un gaz cu efect de seră de peste 80 de ori mai puternic decât CO2 într-un interval de 20 de ani - în timp ce afectează peștii, mamiferele marine și speciile terestre și habitatele lor. Rău pentru natură, rău pentru climă, rău pentru oameni,” a transmis Alin Tănase, coordonator de campanii la Greenpeace România.

„Noile proiecte de gaze fosile sunt incompatibile cu limitarea încălzirii globale la 1,5°C. Ultimul lucru de care are nevoie lumea sunt noi operațiuni de foraj pentru gaze fosile - nici în România și nici în altă parte. Gazul fosil este un combustibil distructiv, la fel ca petrolul și cărbunele. Pentru a asigura un viitor sigur și sănătos pentru toți, noile proiecte de gaze fosile în UE trebuie oprite acum. În loc să forăm și să ardem și mai mult gaz fosil, trebuie să accelerăm tranziția către energiile regenerabile și să îmbunătățim eficiența energetică,” a declarat Lisa Göldner, militantă europeană în domeniul energie la Greenpeace Germania.

Potrivit unei estimări a Greenpeace România, proiectul ar putea produce mai mult de 200 de milioane de tone de emisii de gaze cu efect de seră în decursul a 20 de ani, transformând acest proiect într-o amenințare la adresa obiectivului de neutralitate a carbonului al UE.

Luna trecută, în Austria, 76 de oameni de știință s-au alăturat Greenpeace pentru a solicita OMV să oprească proiectul Neptun Deep din motive legate de climă și de presiunea asupra preocupărilor privind ecosistemele marine prețioase.

+++

Reacția OMV Petrom

OMV Petrom a transmis că respectă dreptul la libera exprimare și la discuții obiective și cu respectuoase, însă acestea "ar trebui sa se desfășoare in mod legal, fără ca oamenii sa fie puși în pericol si fără daune ale bunurilor".

"Siguranța este prioritară pentru OMV Petrom. Neptun Deep este un proiect strategic pentru România  care va contribui la securitatea energetică a țării si a Europei, la tranziția energetică si la creșterea economică. Intensitatea emisiilor directe de carbon a proiectului este semnificativ sub media industriei. Tranziția energetică a României este un proces gradual si echilibrat care necesită un mix de soluții, inclusiv gaze naturale si surse regenerabile", a explicat OMV Petrom.